Gruzja

gruzjaKuchnia Gruzińska – spotkanie z Tamadą

Kuchnia i jedzenie jest szczególnym elementem tradycji narodowej Gruzinów. Łagodny i zróżnicowany klimat, radosny charakter mieszkających tam ludzi i ich miłość do jedzenia sprawiają, iż gotowanie i biesiadowanie wynieśli do rangi sztuki. Gruziński stół jest niezwykle bogaty, główne dania, poprzedzają zawsze przekąski, które trzeba jeść z rozwagą i powoli, gdyż łatwo się w nich zatracić, co kończy się zwykle brakiem miejsca na dania główne i desery, które również są niezwykle pyszne. Kuchnia gruzińska jest niezwykłym połączeniem tradycji lokalnej oraz tureckich, irańskich i rosyjskich wpływów, dzięki czemu powstała kuchnia łącząca niezwykłe bliskowschodnie aromaty z soczystymi smakami świeżych owoców i lokalnych ziół. Gruzini nie skrępowani jak inne ludy Kaukazu, surowymi muzułmańskimi zasadami, do perfekcji opanowali również sztukę przygotowywania mięs.

Nasz trener Aleksandr „Sasza” Mindzija pochodzi z rodziny, w której „wszyscy” gotują. Swoje pierwsze doświadczenia zdobywał pod okiem mamy i ciotki, które uchodzą za skarbnice wiedzy kucharskiej, a na poważnie i to bardzo poważnie gotowaniem zajął się w trakcie pierwszej wojny Gruzińsko – Abchaskiej, w trakcie której gotował głównie „z niczego”, co dało mu umiejętność konstruowania potraw smacznych i prostych. Teraz mieszkając od wielu lat w Polsce szlifuje nieustannie swoje umiejętności kucharskie zajmując się żywieniem masowym oraz kulinarną rekonstrukcją historyczną. Podczas zajęć nauczycie się Państwo gotować dokładnie tak, jak od dziesięcioleci Gruzini gotują w swoich domach.

W trakcie naszego szkolenia nauczymy Was przygotowywać najbardziej znane dania kuchni gruzińskiej.
Zapraszamy do kontaktu.