Hiszpania

kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska to przede wszystkim uczta pełna słońca, wina i dobrej zabawy. To kuchnia, która przez lata ulegała wpływom najezdnych Państw, owocując niepowtarzalną mieszanką różnych kultur kulinarnych. Celtowie, Kartagińczycy, Fenicjanie, Rzymianie i Arabowie – każdy naród pozostawił po sobie spuściznę w postaci najlepszych dodatków i przypraw.

Choć kuchnia hiszpańska nie zalicza się do najpopularniejszych kuchni Europy, to wiemy doskonale, ze grzechem byłoby nie znać urzekającej paletą smaków kuchni Katalońskiej, nie spróbować serów z Kastylii, paelli, jamón, chorizo z górzystej Andaluzji czy nie przyrządzić najbardziej klasycznych dań z owoców morza, tak dobrze znanych w Galicji.

Warsztaty kuchni hiszpańskiej to spotkanie, które wprowadza w tajniki tej kuchni.
Opowiemy Państwu o historii kuchni, kulturze Tapas, o wszystkich produktach charakterystycznych dla danego regionu.
Wspólnie przygotujemy najbardziej klasyczne z potraw hiszpańskich, ucząc przy tym nie tylko samego przepisu, ale też tego, jak obchodzić się z owocami morza, a jak z wołowiną, jak idealnie przyrządzić ryż do paelli etc.