Japonia

kuchnia japońskaSushi jest już w Polsce bardzo popularne. Większość dużych miast cieszy się ogromem sushi barów, składniki do sushi znajdziemy w wielu standardowych sklepach, a i w naszych domach sami eksperymentujemy przyrządzając tę znakomitą potrawę. Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że „ja po prostu nie lubię surowych ryb”, a przecież „sushi” oznacza kwaszony ryż i to ryż właśnie, nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.

Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad kulinarnych. W trakcie wspólnego gotowania dowiecie się Państwo m.in. czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, pod jakim kątem ciąć filet z łososia i wielu, wielu innych niezbędnych informacji.
Zapraszamy do kontaktu.