Meksyk

kuchnia meksykańskaKuchnia meksykańska od lat cieszy się międzynarodowym uznaniem, dzięki bogactwu znakomitych potraw, które są wynikiem zarówno historii, jak i kultury tego pięknego kraju.

W Polsce kuchnia meksykańska znana jest od wielu lat i trudno znaleźć przyczynę, dla której nie rozróżniamy już kuchni meksykańskiej od TEX – MEX.
TEX – MEX to kuchnia, o której Amerykanie myślą, że jest meksykańska,  choć doskonale wiemy, że niegdyś Teksas i Meksyk, stanowiły swego rodzaju jedność pod względem osiedlanej ziemi, nie możemy zapominać, że Meksyk do dziś cieszy się ogromnym dziedzictwem kulinarnym, który przyćmiewany jest przez światową popularność tex-mex.

Podczas naszego szkolenia dowiedzą się Państwo, jakie są podstawowe różnice między tymi dwiema kuchniami. Isabel w ciekawy i nietuzinkowy sposób opowie o historii kulinarnej swojego kraju, o produktach i narzędziach kuchennych… jak zwykle przywiezie ze sobą z Meksyku kilka słodyczy o smaku chilli i niedostępne gatunki papryczek.

Maria Isabel to wieloletni szef kuchni ( restauracji Puente de Ovando Restaurant (Puebla, Meksyk), Sheraton Hotel (Cancun, Meksyk), Mariott Hotel (Cancun, Meksyk), Melia Hotel (San Jose del Cabo), Fishers Hotel (Pitlochry, Szkocja), Mariott Hotel (Warszawa)), to osoba, z którą po prostu trzeba się spotkać, posłuchać, no i ugotować prawdziwe meksykańskie jedzenie!

Nauczycie się Państwo gotować tradycyjne potrawy meksykańskie, których trudno szukać w meksykańskich restauracjach w Polsce.